אתם בטח מכירים את הרגע האמוציונלי הזה בו ילדכם נכנס מתוסכל וכעוס לרכב לאחר ביצוע נוראי במגרש, או שלא קיבל כמעט דקות משחק או שבכלל הוא מרגיש שהקבוצה הפסידה בגללו.
ואתם לרוב חושבים לעצמכם "מה עלי להגיד?" או "איך אני יכול לתמוך בילד שלי ברגע כזה?"
בדיוק לשם כך ארגון פסיכולוגיית הספורט (AASP) פיתח 3 שאלות מנחות שיעזרו לכם לתמוך בילדכם ברגעים אלו באופן מותאם ונכון יותר.
מחקרים מראים שהורים שעוזרים לנווט את ילדיהם להצלחה בספורט הם בעלי אמפתיה, יכולת הקשבה גבוהה ושואלים שאלות יעילות (Harwood & Knight, 2015).
לכן בפעם הבאה שתמצאו את עצמכם לפני שיחה דומה עם ילדכם, שאלו את עצמכם את שלושת השאלות הבאות:
-
שאלה מספר 1 - האם זה צריך להיאמר?
האם מה שאתם עומדים לומר הוא בעל פוטנציאל לחדש משהו? לרוב, ילדים יודעים מתי הם עשו טעות מטופשת, החמיצו הזדמנות שלא תתואר או קרסו תחת הלחץ גם מבלי שתגידו על כך כלום.
לכן חשבו על מה שאתם רוצים לומר לילדכם ושאלו את עצמכם האם זה הדבר הנכון לומר כעת?
-
שאלה מספר 2 - האם אני צריך לומר זאת?
במידה ואתם רואים צורך וחשיבות לשוחח על הדברים עם ילדיכם, האם אתם כהורים האנשים המתאימים ביותר לנהל את השיחה הזו?
הורים מהווים את הדמויות המשמעותיות ביותר בחיי ילדיהם, לכן מערכת היחסים הזו מורכבת וסבוכה יותר עבור ילדכם אל מול מערכות יחסים אחרות בחייו.
לעיתים שיחה או מילת עידוד מאחר משמעותי כמו חבר לקבוצה או מאמן, הן בעלות פוטנציאל גבוה יותר לעזור לילדכם באופן מטיב ואפקטיבי.
מחקרים מראים שמוטב להשאיר שיחות בנושאי טכניקה וטקטיקה למאמנים.
-
שאלה מספר 3 - האם זה צריך להיאמר על ידי כעת?
האם זהו הרגע הנכון ביותר לנהל את השיחה הזו? האם ילדכם נמצא במצב רגשי מותאם לשיחה שכזו? או שהוא אמוציונלי וחסר סבלנות?
לבחירת הזמן והמקום ישנה חשיבות רבה באיכות ויעילות השיחה, במקרים רבים הורים בוחרים לנהל את השיחות הללו בסיטואציות שאינן מותאמות ונכונות כמו למשל בנוכחות הורים נוספים או חברים לקבוצה של הילד, מקרים אלו לרוב מביאים ילדים לחוש מובכים, להיסגר ולא לשתף פעולה.
לסיכום:
כהורים לילד ספורטאי חשוב שתסגלו לעצמכם את היכולת לשאול את שלושת השאלות האלו רגע לפני שאתם אומרים לו את כל מה שאתם חושבים. זכרו, ילדיכם יודע מתי כשל בביצועיו, ולכן כהוריו הוא זקוק מכם לאמפתיה והקשבה. אפשרו לילדכם ליזום את השיחה, או שתבדקו עימו האם הוא מעוניין לשוחח על המשחק כעת. שיחה פתוחה וטובה עם ילדכם היא דבר נפלא ובעלת פוטנציאל לחווית תמיכה וקרבה ביניכם, אך חשוב לא פחות לחשוב על מה אני בוחר לומר ומתי.
**AASP - Association for Applied Sport Psychology