top of page

פרפקציוניזם בספורט: האם זה טוב?

 

 

 

 

 

לעתים קרובות מאמנים באים אלי ומבקשים לדעת כיצד להתמודד עם פרפקציוניסטים.

 

בחן את עצמך - האם אתה פרפקציוניסט?

 שאלון קצר (9 שאלות) 

 

 

 

 

 

 

כיצד נראית חווית הפרפקציוניסט:

הפחד מכישלון הוא הכוח העיקרי המניע את הפרפקציוניסט. זה מה שדוחף אותו באימון בו הוא עובד קשה עם הרבה מוטיבציה וביטחון. הפרפקציוניסט יודע להתאמן וקל לאמן אותו.

עם זאת, כשמדובר במשחק, לפחד שלו מכישלון ישנן השפעות נפשיות במשחק ההופכות אותו לחסר ביטחון, הוא לא סומך על הניסיון הרב שרכש באימונים, הוא רוצה להיראות טוב וחושש להסתכן בעשיית טעות. הוא מנסה יותר מדי קשה.

הפרפקציוניסט בתחרות נהיה מהוסס, הגנתי, מתוח, מתמקד במה אחרים יחשבו, ביקורתי מאוד כלפי טעויות שהוא עושה, חושב רק על התוצאות ולא מרשה לעצמו להיות יצירתי. כל העבודה הקשה באימונים לא מתורגמת לביצועים במשחק.

                                           

המלצת פסיכולוג הספורט: מה המאמן יכול לעשות כדי לעזור פרפקציוניסט לממש את הכישרון שלו?

• ראשית עליך לעזור לו להגדיר יעדים מציאותיים. הכן חוזה עם השחקן ובו כל הנקודות שבו הוא צריך להצטיין ובנוסף נקודות שבהן הוא יכול להיות "טוב מספיק". זכור שהוא מגזים בהבנת הציפיות שלך ממנו.

• תן משוב על התהליך- לא על התוצאות. אתה יכול לתת פידבק על המאמץ אותו השקיע, על משחק קבוצתי ועל יכולות התקשורת הבינאישיות שלו.

• אין להשוות אותו לאחרים.

• עזור לו להבין כי רק על ידי ניסיון להצליח ויכולת להסתכן בעשיית טעות אפשר להגיע לתוצאות.

• נסה לגרום לו להרגיש נאהב ומקובל כאדם ללא קשר לתוצאות וליכולות שלו. רק אז הוא יכול להרגיש בטוח מספיק כדי להסתכן, להיכשל ובסופו של דבר לממש את הפוטנציאל שלו.

 

הכותבת הינה ד"ר אלן כ"ץ מנהלת המרכז לפסיכולוגיית ספורט הנותן שירותי אימון מנטאלי עבור ספורטאים תחרותיים. כמו כן, מציע המרכז קורסים העוסקים בפסיכולוגיית הספורט עבור מאמנים.

 

 

 

 

bottom of page