top of page

השפעתו של פסיכולוג הספורט של פדרר 

רוג'ר פדרר הוא אחד הספורטאים בעלי החוסן מנטאלי הגבוה והחזק ביותר בעולם הספורט, הביטחון העצמי והווינריות שלו גורמים לטניסאי השוויצרי להיות כנראה הגדול ביותר בכל הזמנים.

האם לפדרר תמיד הייתה את היכולת לשמור על שקט נפשי וקור רוח?

בגיל 17 הטניסאי נכנס לתחרות גראנד סלאם הראשונה שלו (אליפות צרפת הפתוחה, 1999), התנהגותו כנער באותה תחרות הייתה שונה לחלוטין מאיך שאנחנו מכירים אותו בשנים האחרונות. פדרר היה חסר יציבות, הפכפך ואלים. בראיון הוא מספר שלאורך המשחק הוא היה  צועק"come on"  בכדי לנזוף בעצמו ולא כפי שניתן לחשוב על מנת להעלות לעצמו את המורל, ולאחר נקודה נוספת שהפסיד הוא אפילו זרק את המחבט שלו מעצבים.

פדרר מוסיף "ידעתי שהמשחק בשידור ישיר, שכ– 12,000 אנשים צופים בי וכל מה שעבר לי בראש היה : "אוקיי רוג'ר, אל תתפרק, אל תתפרק רוג'ר" השקעתי מאמצים רבים על מנת להיות בהתנהגות הטובה ביותר שיכולתי לאותה תקופה.

כשראיתי את עצמי בטלוויזיה הרגשתי אי נוחות, " בזמן משחק אתה כל כך מתוסכל עד כדי שאתה זורק את המחבט, זה פשוט מראה רע, חשבתי לעצמי, זה נראה טיפשי ומביך והחלטתי לקחת את עצמי בידיים".

פדרר התחיל לעבוד עם פסיכולוג ספורט שוויצרי בשם כריס מרקולי, הוא מתאר את החוויה: "התהליך היה לא קל ולקח זמן רב אך היה משמעותי ומעניין, הבנתי שההתפרקויות הרגשיות שלי בזמן המשחק מרוקנות את האנרגיות שלי"

פדרר מספר על עצמו, אני לוקח דברים ברצינות רבה, למדתי להיות רגוע ונינוח, לכן אני יכול גם לשחרר בקלות יותר. אני באמת מאמין שזה טיפ חשוב עבור שחקנים צעירים, "היכולת לעזוב את המגרש ולהגיד, אוקי אני משאיר את מה שהיה מאחור, אני צריך להירגע ולשחרר, אני עושה את זה בדרך שלי. ספורטאי שנמצא כל הזמן מכווץ כמו אגרוף יחווה לחץ ומתח תמידיים וספורטאי חייב לדעת לשחרר".

החוסן הנפשי של רוג'ר פדרר שאנו עדים אליו היום הוא תוצאה של עבודה קשה וממושכת עם פסיכולוג הספורט שלו.

גם ספורטאי עם נסיון רב כמו פדרר לעיתים מאבד את השקט הנפשי, כל ספורטאי מתמודד עם מגוון רחב של מחשבות ורגשות בזמן משחק/תחרות. היתרון של פדרר שהוא למד לשלוט באותן מחשבות ורגשות וכמעט תמיד מצליח לשמור על קור רוח של אלוף.

בסרטון, ראיון קצר עם פדרר משנת 1999 – רגע לפני התהילה הגדולה.

אריאל כץ

המרכז לפסיכולוגיית ספורט

bottom of page